Annonse

6 av 10 voksne her til lands har for høyt kolesterol – uten å vite det!
Heldigvis kan mange senke nivået gjennom endring i kostholdet. Birgitte i Trondheim tar utfordringen fra matprodusenten Mills om å teste kolesterolverdiene sine. Nå er spørsmålet: Hvordan ligger hun an?
– Jeg er kjent for å prioritere andre og ikke være så flink til å tenke på meg selv, innrømmer hun.
Men nå vil fembarnsmoren ta tak i helsen sin, og på grunn av hjerteproblemer i slekten, er kolesterol-verdiene et viktig fokusområde for henne.
Hun har fått besøk av helse- og ernæringssjef Marte Gjeitung Byfuglien i Mills. Marte er klinisk ernæringsfysiolog og skal hjelpe Birgitte mot et mer hjertevennlig kosthold.
– Da starter vi med å ta en blodprøve, forklarer Marte hjemme på kjøkkenet til Birgitte.
Ved kjøkkenbordet til Birgitte er sannhetens time kommet. Marte kan slå fast at 51-åringen har for høye kolesterolverdier, og bør gjøre endringer i kostholdet. For å få ned kolesterolet bør Birgitte bytte ut matvarer med et høyt innhold av mettet fett med umettet fett, spise grove kornvarer og mer frukt og grønnsaker.
Bedre med lyd!
Kolesterol er et fettstoff
... som finnes naturlig i kroppen og som kan føre til hjerte- og karsykdommer dersom det blir for mye av det.
Ulike typer kolesterol:
HDL – det gode kolesterolet. HDL frakter
overskudd av kolesterol til leveren hvor det brytes ned.
LDL – det dårlige kolesterolet. Kan føre
til avleiringer på innsiden av blodårene.
Gjennomsnittlig verdi for totalkolesterol
er 5,4 mmol/l.
Anbefalte verdier:
Kolesterolverdiene
... kan du få målt hos fastlegen din.
Visste du at...
Kolesterol er et fettstoff
... som finnes naturlig i kroppen og som kan føre til hjerte- og karsykdommer dersom det blir for mye av det.
Ulike typer kolesterol:
HDL – det gode kolesterolet. HDL frakter overskudd av fett og kolesterol til leveren hvor det brytes ned.
LDL – det dårlige kolesterolet. Kan føre til avleiringer på innsiden av blodårene.
Gjennomsnittlig verdi for totalkolesterol er 5,4 mmol/l.
Anbefalte verdier:
Kolesterolverdiene
... kan du få målt hos fastlegen din.
Visste du at...
«Jeg har hørt at det tar 21 dager å endre en vane, så jeg er inspirert og motivert til å prøve og legge om kostholdet mitt i løpet av de neste fire ukene.»
- Birgitte
– Det handler mye om å velge magrere meieri- og kjøttprodukter, fylle på med frukt og grønt, og gå for de grovere kornproduktene, forklarer kostholdseksperten.
Hun beskriver Birgittes kosthold som et normalt norsk kosthold, og understreker at det er snakk om små justeringer for å få en endring.
– Du kan forvente en effekt etter tre til fire uker. Og det er jo ikke så mye av et voksent liv!
Birgitte er glad i å lage mat, og bruker de neste ukene til å utforske nye retter og råvarer.
– Blant annet har jeg forstått at havregryn og havreprodukter inneholder kolesterolreduserende stoffer. Så nå er det havregryn hver morgen!
– Jeg eksperimenterer med ulike smaker for å gjøre det spennende – blander for eksempel inn frosne blåbær som smelter i møtet med den varme grøten, eller spiser den med kulturmelk og ripssyltetøy.
Dessuten har Birgitte, som er veldig glad i sjokolade, funnet en smart måte å overvinne søtsuget på.
Bedre med lyd!
En ting som overrasker stort, er at det er lov til å spise majones.
Egenlagde «snackpacks» med bær, frukt og grønt ligger klare i kjøleskapet, og tas med når hun er på farten.
– På denne måten har det faktisk gått fint å slutte med sjokolade.
En ting som overrasker stort, er at det er lov til å spise majones.
– Når det kommer til kolesterol er det hva slags fett du spiser som er viktig. Mettet fett øker kolesterolet, mens umettet fett reduserer. Majones inneholder umettet fett, så det er innafor, selv om det selvsagt er viktig med måtehold med tanke på kaloriinntaket hvis du har vektutfordringer, sier Marte Gjeitung Byfuglien.
For Birgitte har dette ført til mer variasjon.
– Det er mange myter som ikke stemmer rundt dette med kolesterol. Det er så mye som jeg kan spise, så lenge jeg passer på det mettede fettet. Jeg har fått en bedre hverdag når det kommer til maten – en klar oppgradering fra de tørre knekkebrødene mine!
51-åringen beskriver de fire ukene med hjertevennlig mat som en spennende oppdagelse i nye matvarer og matvaner.
– Jeg har spist mer bønner, og prøver å være bevisst på kjøttinntaket. Smøret er erstattet med Vita flytende margarin i matlagingen og kesam brukes i stedet for rømme. Det er mye som smaker og gjør godt!
Les mer
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
Bedre med lyd!
- Birgitte
Men da Mills og LHL i 2019 sjekket verdiene til 2000 ellers friske personer, oppdaget de at nesten halvparten i aldersgruppen 30-39 har for høyt kolesterol. Høyt kolesterol merkes ikke på kroppen.
Mens noen er genetisk disponert for et høyt kolesterolnivå, kan de fleste selv påvirke det gjennom endringer i kostholdet. Å stumpe røyken og være fysisk aktiv vil også bidra. Studier viser at hele 80 prosent av hjerteinfarkt-tilfellene kan unngås hvis folk er bevisste.
Birgitte har tatt kolesterolutfordringen på alvor.
Birgitte har tatt kolesterolutfordringen på alvor. Etter en måned viser ny prøve at hun har redusert totalkolesterolet med nesten 20 prosent. Det dårlige kolesterolet, LDL, er redusert med nesten 30 prosent.
– Effekten er som om hun skulle tatt medisiner for å redusere kolesterolet, og er takket være hennes egen innsats, sier ernæringsekspert Marte.
Birgitte har gjort mye riktig, men det viktigste var at hun sjekket kolesterolet sitt. Det er den eneste måten å vite verdien din på.
Bedre med lyd!
Det mettede fettet øker kolesterolverdiene.
Kilder til mettet fett:
Umettede fett reduserer kolesterolmengden i blodet.
Kilder til umettet fett:
Skill mellom mettet og umettet fett, og velg det mest hjertevennlige alternativet.
Ekspertens råd:
Skill mellom mettet og umettet fett, og velg det mest hjertevennlige alternativet.
Ekspertens råd:
Umettede fett reduserer kolesterolmengden i blodet.
Kilder til umettet fett:
Det mettede fettet øker kolesterolverdiene.
Kilder til mettet fett:
6 av 10 voksne her til lands har for høyt kolesterol – uten å vite det!
Heldigvis kan mange senke nivået gjennom endring i kostholdet. Birgitte i Trondheim tar utfordringen fra matprodusenten Mills om å teste kolesterolverdiene sine. Nå er spørsmålet: Hvordan ligger hun an?
eksperimentet
Kolesterol-
Bedre med lyd!
Testen
– Jeg er kjent for å prioritere andre og ikke være så flink til å tenke på meg selv, innrømmer hun.
Men nå vil fembarnsmoren ta tak i helsen sin, og på grunn av hjerteproblemer i slekten, er kolesterol-verdiene et viktig fokusområde for henne.
Hun har fått besøk av helse- og ernæringssjef Marte Gjeitung Byfuglien i Mills. Marte er klinisk ernæringsfysiolog og skal hjelpe Birgitte mot et mer hjertevennlig kosthold.
– Da starter vi med å ta en blodprøve, forklarer Marte hjemme på kjøkkenet til Birgitte.
Ved kjøkkenbordet til Birgitte er sannhetens time kommet. Marte kan slå fast at 51-åringen har for høye
kolesterolverdier, og bør gjøre endringer i kostholdet. For å få ned kolesterolet bør Birgitte bytte ut matvarer med et høyt innhold av mettet fett med umettet fett, spise grove kornvarer og mer frukt og grønnsaker.
Kolesterol er et fettstoff
... som finnes naturlig i kroppen og som kan føre til hjerte- og karsykdommer dersom det blir for mye av det.
Ulike typer kolesterol:
HDL – det gode kolesterolet. HDL frakter overskudd av kolesterol til leveren hvor det brytes ned.
LDL – det dårlige kolesterolet. Kan føre til avleiringer på innsiden av blodårene.
Gjennomsnittlig verdi for totalkolesterol er 5,4 mmol/l.
Anbefalte verdier:
Kolesterolverdiene
... kan du få målt hos fastlegen din.
Bedre med lyd!
Kosthold
– Det handler mye om å velge magrere meieri- og kjøttprodukter, fylle på med frukt og grønt, og gå for de grovere kornproduktene, forklarer kostholdseksperten. Hun beskriver Birgittes kosthold som et normalt norsk kosthold, og understreker at det er snakk om små justeringer for å få en endring.
– Du kan forvente en effekt etter tre til fire uker. Og det er jo ikke så mye av et voksent liv!
Birgitte er glad i å lage mat, og bruker de neste ukene til å utforske nye retter og råvarer.
– Blant annet har jeg forstått at havregryn og havreprodukter inneholder kolesterolreduserende stoffer. Så nå er det havregryn hver morgen!
– Jeg eksperimenterer med ulike smaker for å gjøre det spennende – blander for eksempel inn frosne blåbær som smelter i møtet med den varme grøten, eller spiser den med kulturmelk og ripssyltetøy.
Dessuten har Birgitte, som er veldig glad i sjokolade, funnet en smart måte å overvinne søtsuget på.
Egenlagde «snackpacks» med bær, frukt og grønt ligger klare i kjøleskapet, og tas med når hun er på farten.
– På denne måten har det faktisk gått fint å slutte med sjokolade.
En ting som overrasker stort, er at det er lov til å spise majones.
– Når det kommer til kolesterol er det hva slags fett du spiser som er viktig. Mettet fett øker kolesterolet, mens umettet fett reduserer. Majones inneholder umettet fett, så det er innafor, selv om det selvsagt er viktig med måtehold med tanke på kaloriinntaket hvis du har vektutfordringer, sier Marte Gjeitung Byfuglien.
For Birgitte har dette ført til mer variasjon.
– Det er mange myter som ikke stemmer rundt dette med kolesterol. Det er så mye som jeg kan spise, så lenge jeg passer på det mettede fettet. Jeg har fått en bedre hverdag når det kommer til maten – en klar oppgradering fra de tørre knekkebrødene mine!
51-åringen beskriver de fire ukene med hjertevennlig mat som en spennende oppdagelse i nye matvarer og matvaner.
– Jeg har spist mer bønner, og prøver å være bevisst på kjøttinntaket. Smøret er erstattet med Vita flytende margarin i matlagingen og kesam brukes i stedet for rømme. Det er mye som smaker og gjør godt!
En ting som overrasker stort, er at det er lov til å spise majones.
Snavvelsyk
Tips! Snackpack i kjøleskapet
En smartere margarin
Middagstips!
Sunne pannekager
Videodagbok
Resultatet
Bedre med lyd!
Birgitte har tatt kolesterolutfordringen på alvor.
Men da Mills og LHL i 2019 sjekket verdiene til 2000 ellers friske personer, oppdaget de at nesten halvparten i aldersgruppen 30-39 har for høyt kolesterol. Høyt kolesterol merkes ikke på kroppen.
Mens noen er genetisk disponert for et høyt kolesterolnivå, kan de fleste selv påvirke det gjennom endringer i kostholdet. Å stumpe røyken og være fysisk aktiv vil også bidra. Studier viser at hele 80 prosent av hjerteinfarkt-tilfellene kan unngås hvis folk er bevisste.
Birgitte har tatt kolesterolutfordringen på alvor. Etter en måned viser ny prøve at hun har redusert totalkolesterolet med nesten 20 prosent. Det dårlige kolesterolet, LDL, er redusert med nesten 30
prosent.
– Effekten er som om hun skulle tatt medisiner for å redusere kolesterolet, og er takket være hennes egen innsats, sier ernæringsekspert Marte.
Birgitte har gjort mye riktig, men det viktigste var at hun sjekket kolesterolet sitt. Det er den eneste måten å vite verdien din på.
Skill mellom mettet og umettet fett,
og velg det mest hjertevennlige alternativet.
Ekspertens råd:
Det mettede fettet øker kolesterol-verdiene.
Kilder til mettet fett:
Umettede fett reduserer kolesterol-mengden i blodet.
Kilder til umettet fett:
Oppskrifter fra Vita hjertego’
Vil du vite mer?